Biotin Ne İşe Yarar?
“Biotin nedir?” sorusunun yanıtının ardından “biotin ne işe yarar?” konusu da sıklıkla araştırılır. Biotin, metabolizmaya destek olan vitaminler arasındadır. Spesifik olarak biotin faydaları, vücuda alınan besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde enzimler aracılığıyla rol oynamasının sonucu olarak ilgili dokuda yaşamsal faaliyetlerin eksiksiz gerçekleşmesine destek olmalarıdır. Biotin; diyabet yönetimi, doğum öncesi bakım, saç, cilt ve tırnak sağlığı gibi çeşitli sistem ve tıbbi durumlarda destekleyici olabilir.
Diyabet
Araştırmalar, biyotinin diyabet semptomlarını yönetmeye yardımcı olabileceğini gösterir. Bazı diyabetik bireylerde kan şekeri düzeylerini düzenlemeye katkı sağlar.
Ayrıca B vitaminleri sağlıklı beyin fonksiyonları için destekleyicidir. Bu durum diyabete bağlı sinir hasarı (diyabetik nöropati) kaynaklı ağrı semptomlarının yönetilmesine de yardımcı olabilir.
Saç sağlığı
Biotin, saç üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Güncel araştırmalar da biotinin saç sağlığına olumlu etkilerini destekler.
Yapılan araştırmalar biotinin özellikle kadınlarda incelmiş saçların büyümesine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Bu çalışmada biotin eksikliği doğrudan alopesi ile ile ilişkilendirilmiştir.
(1) Alopesi; bağışıklık sisteminin kontrolden çıkarak saç foliküllerine saldırdığı geçici veya kalıcı saç dökülmesine yol açan bir durumdur.
Ek olarak biotin saç seyrelmesi yaşayan bireylerde parlaklık, hacim ve saç derisi sağlığının da iyileştirilmesine de yardımcı olur.
Cilt ve tırnak sağlığı
Biotin sağlıksız ve kırılgan tırnaklar için bir çözüm olabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma biotin(H vitamini, B7 vitamini) takviyesi alan katılımcıların %91’inde sağlıklı ve güçlü tırnak uzamasında etkili olduğunu göstermiştir.
Çalışmalar ayrıca, kırılgan tırnaklara sahip kadınların biotin takviyesinden sonra daha az tırnak kırılması yaşadığını ve tırnak plakalarının kalınlığının arttığını ifade etmiştir.
Biotin eksikliğinin ciltte eritemli dermatitlere (kırmızı ve pullu döküntüler şeklinde) sebep olabileceği çalışmalarla desteklenir.
Aynı zamanda sağlıklı bir cilt için tıpkı kollajen gibi cildin nemini, gerginliğini, pürüzsüzlüğünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteren bazı araştırmalar mevcuttur. Bu yönüyle biotinin kozmetik rutinine önemli katkılar sunabileceği ifade edilmiştir.
Doğum öncesi bakım
Hamile kadınlar arasında oldukça yaygın olan biotin eksikliğinin fetüste sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilir. Bu nedenle hamile kadınların düzenli olarak biotin (B7 vitamini, H vitamini) yönünden zengin besinler ile beslenmesi ve biotin içeren takviyeler almaları önerilir.
Biotin (H Vitamini) Eksikliği Nedir?
Biotin (H vitamini) suda çözünen bir vitamindir ve depolanmaz. Bu sebeple dengeli bir diyetle düzenli alımı sağlanmalıdır.
İlgili kuruluşların Avrupa ve doğu popülasyonlarında yaptığı araştırmalar sonucunda gıdalardan alınan ortalama biotinin yaklaşık 35-70 mcg (mikrogram) arasında olduğu tahmin edilir.
Bu da popülasyonlardaki çoğu insanın yeterli miktarda biotin tükettiğini gösterir. Normal bir karma diyetle beslenen sağlıklı bireylerde biotin eksikliğine çok sık rastlanmaz.
Ancak dengesiz ve düzensiz beslenmede, kronik alkol kullanımında, genetik kaynaklı biyotinidaz enzimi eksikliği olan bireylerde, gebelerde ve emziren kadınlarda biotin eksikliği görülebilir.
Biyotinidaz eksikliği
Biyotinidaz eksikliği, vücudun serbest biotin salınımını engelleyen ve normal alıma rağmen biotin eksikliğine yol açan, nadir görülen genetik bir hastalıktır. (2)
Tedavi edilmeyen biyotinidaz eksikliği, nörolojik ve dermatolojik semptomlara yol açar. Bu durum ilerleyen dönemde koma veya ölüme sebep olabilecek komplikasyonlar meydana getirebilir. Doğumda veya semptomlar gelişmeye başladığı andan itibaren oral biotin tedavisi gerekebilir. Biotin kullanımı, bireyin yaşamı boyunca bu semptomları önleyebileceğinden, birçok ülkedeki tüm yenidoğanlara biyotinidaz enzim eksikliği tarama testleri uygulanır.
Kronik alkol kullanımı
Yapılan bazı çalışmalarda kronik alkol kullanım bozukluğu olan bireylerde biotin eksikliği görülebildiği belirtilir. Kandaki biotin konsantrasyonları, kronik alkolizmi olan kişilerin %15'inde düşük seyredebilir. Çünkü kronik alkol maruziyeti bağırsaklarda biotin emilimini azaltır.
Hamilelik ve emzirme dönemi
Hamile ve emziren kadınların en az üçte birinde normal biotin alımlarına rağmen biotin eksikliği gelişebilir. Diyet ile alınan biotin miktarının günlük maksimum sınırları aşması durumunda bile emziren kadınlarda biotinin kan ve anne sütündeki düzeyi azalabilir.
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Biotin eksikliğinin belirti ve semptomları genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu belirtiler; tüm saçların kaybına varabilecek saç incelmesi, vücut açıklıkları (gözler, burun, ağız) çevresinde pullu-kırmızı döküntüler, gözde kızarıklık, ciltte enfeksiyonlar, kırılgan tırnaklar, uyuşukluk, halüsinasyonlar, depresif ruh hali, bebeklerde ise fazla uyuma ve gelişimsel gecikme olarak görülebilir.
Biotin Hangi Besinlerde Var?
Et, yumurta, balık, kabuklu yemişler ve bazı sebzeler yoluyla vücudun ihtiyacı olan sağlıklı biotin seviyesini korumak mümkündür. Baklagiller, fındık, ay çekirdeği, badem, yer fıstığı ve soya fasulyesi de zengin biotin içeren besinlerdir.
Biotin (B7 Vitamini) Nasıl Kullanılır?
B7 diğer B vitaminleri gibi suda çözünen bir yapıya sahiptir ve idrarla kolayca atıldığından vücutta depolanmaz. Bu nedenle düzenli olarak besinler yoluyla veya doktor danışmanlığında takviye yoluyla alınması önerilir.
Biotin takviyelerini tüketmek için en sık önerilen zaman aralığı sabah ve kahvaltıyla birliktedir. Biotinin suda çözünür yapısı sayesinde bağırsaklar tarafından diğer besinlerle birlikte emilimi kolaylaşacaktır. Ayrıca, biotin vücuttaki enerji seviyelerinde artış sağlayabilir. Bu nedenle ideal bir uyku için gece alınmamalıdır.
Biotin kullanım dozu; vücuttaki eksiklik düzeyine ve kullanım amacına göre değiştiğinden her bireyde farklı doz protokolleri uygulanır. Bu durumda doktorunuzun talimatlarını izlemeniz gereklidir.
Aşağıdaki bilgiler biotinin yalnızca ortalama dozlarını içerir. Dozunuz farklıysa, doktorunuz aksini belirtmedikçe değiştirmeyiniz.
Biotin eksikliği sorununu önlemek için ağızdan alınan miktar, günlük biotin ihtiyacı durumuna göre normal alım miktarına dayanır.
Oral dozaj formları (kapsüller veya tabletler) için günlük alım miktarları şu şekildedir:
- Yetişkinler ve gençler: günde 30 mcg veya 100 mcg
- 7-10 yaş arası çocuklar: günde 30 mcg
- 4-6 yaş arası çocuklar: günde 25 mcg
- 3 yaş ve altı çocuklar: günde 10 mcg ila 20 mcg
Eksikliğin tedavisi için, eksikliğin durumuna göre reçeteyi yazan hekim tarafından belirlenir.
Kullandığınız biotin takviyesinin bir dozunu kaçırdıysanız, hatırladığınız an alabilirsiniz. Ancak, bir sonraki dozun zamanı yaklaşıyorsa, kaçırdığınız dozu atlayın ve normal doz programınıza geri dönün. Çift doz almaktan kaçınmalısınız. (3)
Biotin takviyesi almayı bir veya birkaç gün kaçırırsanız, endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü vücudunuzun biyotin düzeyinin ciddi şekilde düşmesi biraz zaman alır. Biotin takviyesi almanızı hekim veya eczacınız tavsiye ettiyse önerilen şekilde almanız gerektiğini unutmamalısınız.
Biotin Vitamini Doz Aşımında Ne Olur?
Biotin doz aşımı için spesifik bir antidot (panzehir) yoktur. Vücutta fazlalığı nadir görülen bir durumdur ve yine suda çözünen bir vitamin olduğu için fazlalığı durumunda idrarla kolayca atılır. Biotin doz aşımının belirti ve semptomları uykusuzluk, aşırı susama ve idrara çıkma şeklinde gözlenebilse de bunlarla sınırlı olmayabilir. Biotinin glukoz kontrolünde rol oynadığını gösteren bazı araştırmalar yürütülmüştür. Bu araştırmalar biotin fazlalığının hiperglisemi (kan şekerinin yükselmesi) yaşayan bir kişinin belirtilerine neden olacağından bahseder. Bu nedenle diyabet hastaları biotin almadan önce dikkatli olmalıdır. Aşırı dozda biotin almak nadiren tehlikeli olabilir. Anafilaksi (aşırı duyarlılık reaksiyonu) vücuda alınan tüm ilaç ve ilaç dışı takviye edici gıdalar için ortak bir endişedir, ancak sistemik belirtilerle kendini gösterir. Çok nadir durumlarda, yaşamı tehdit eden bir durum olan eozinofilik plöroperikardiyal efüzyon (kalp zarında sıvı birikmesi ile karakterize bir komplikasyon) meydana gelebilir. Bu durumda göğüs ağrısı semptomları görülebileceği belirtilir ve derhal tıbbi destek alınmalıdır.
Uyarı: Bu metin tüketiciyi konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.